Ekonomi

Zeytinliklerde madencilik yönetmeliği Meclis’te

AK Parti milletvekilleri tarafından imzalanan 375 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Teklife göre, Maden Kanununa eklenen kesintili madde ile ruhsat sahibi veya rödövansçı gerçek veya tüzel kişilerce yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak tescil edilen veya zeytinlik olarak tescil edilen alanlara denk gelmesi halinde, fiili bir zeytinlik olması ve diğer alanlarda faaliyet yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı madencilik faaliyetlerinin yürütüleceği kısmın, ilçe sınırlarına öncelik verilerek taşınmasına izin verebilir ve izin verilecek maden sahalarının bulunduğu illerde kamu yararı gözetilerek bölgede madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve bu faaliyetlere ait kesintili tesislerin inşaası.

Madencilik faaliyeti lehinde karar verilen kişi, zeytin tarlasının nakliyesinden doğacak her türlü masraf ve taleplerden sorumlu olacaktır.

Zeytin tarlasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda, ilgili alanda madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine olanak sağlamak ve bu faaliyetler için kesintili tesisler inşa etmek amacıyla, izin öncesinde, uzmanlardan alınan görüşler doğrultusunda, biyolog ve ziraat mühendisi dahil olmak üzere, Bakanlıkça belirlenecek alanda, dikim normlarına uygun olarak, faaliyetin yürütüleceği alanla aynı maliyette yapılır. İzin verilecek maden alanlarının bulunduğu ilçe ve illerin uçlarına öncelik verilerek zeytin bahçesi kurulması zorunlu olacak.

Sözleşme süreleri 49 yıla kadar uzatılacak

Özelleştirme Uygulamaları Kanununa eklenen süreksiz madde ile Türkiye Deniz İşletmeleri A.Ş. ve Genel Müdürlüğüne bağlı bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya özelleştirilmesi sonucunda imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşmeler Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları, 49 yıla kadar uzatılacak.

İşletmeci şirketlerin ek sözleşme imzalayabilmeleri için işletme hakkını doğuran sözleşmeden doğan tüm mali yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran sözleşme nedeniyle açılan davalardan feragat etmiş olmaları gerekir.

Madde ile bağlantılı olarak “Liman yatırımcılarının gerekli yatırımları zamanında yapabilmesi, lojistik ve turizm departmanı ile paralel olarak ülkemizin rekabet gücünün korunması ve böylece kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. ana sözleşmelerdeki işletme hakkı sürelerinin, sadece ek sözleşme maliyetlerinin herhangi bir değişiklik olmaksızın, adil, şeffaf, denetlenmesi.Ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları birebir çerçevede belirlenerek yürürlüğe girecektir. tüm yatırımcılar için denetlenebilir ve denetlenebilir durumda şartlara yer verildi.

Devlet üniversitesi sağlık hizmeti sunucularına katkı

Teklife göre, BOTAŞ’ın ödenmemiş her türlü vergi, fon ve hisse senetleri, idari para cezaları, gecikme zamları ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, devreye alma bedeli için Hazine’den olan alacaklarına mahsup edilecek.

İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle petrol dairesinde araştırma, arama ve üretim faaliyetlerinde gece çalışmasına ilişkin düzenleme getirildi.

Kamu üniversitesi sağlık hizmeti sunucularının hizmetin ifasında mali sıkıntı yaşamaması ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından söz konusu sağlık hizmeti sunucularının mali yeterliliğine katkı sağlamak ve önceki yıllara ilişkin incelemeler sonucunda cari yıldaki mali kesintilerin önlenmesi.

31 Aralık 2012 tarihinden önce Türkiye’de oturma izni almış yabancı ülke mevzuatına göre sigortalı olmayan yabancı uyruklular; Başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Dairesi kararlarına göre koruma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananlara genel sağlık sigortası primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı Koruma Kurumu Kanunu ve 18 yaşından küçük ebeveynleri ve çocukları olmayan Türk vatandaşları. Tüm ikincil alacakların tahsilinden feragat edilecektir.

“Toplayıcı” ve “Toplayıcı” Tanımı

Ulusal Güç Verimliliği Eylem Planı’nda yer alan hedefler doğrultusunda Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle “toplama” ve “toplama” tanımlanmıştır.

Buna göre “toplayıcı”, “bir veya birden fazla şebeke kullanıcısı ile söz konusu şebeke kullanıcıları adına elektrik piyasasında tahsilat faaliyeti yürütmek üzere sözleşme imzalamış olan, toplayıcı veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişiyi”; “toplama” ise “bir veya daha fazla şebeke kullanıcısının tüketiminin veya üretiminin birleştirilmesi kapsamında Toplayıcı tarafından gerçekleştirilen piyasa faaliyetini” ifade edecektir.

Toplayıcı, ağ kullanıcıları tarafından yapılan anlaşma ile yetkilendirilecektir.

Şebeke kullanıcıları, sözleşmeli tedarik lisansına sahip tüzel kişileri toplayıcı olarak elektrik tedariki için yetkilendiremeyeceklerdir.

Kollektör, anlaşmalı olduğu kullanıcıların tüketim veya üretim programlarını yönetecek, söz konusu kullanıcılar adına elektrik enerjisi veya kapasite alım satımına ilişkin piyasa işlemlerini yürütecek ve tedarikine iştirak edebilecektir. yan hizmetlerin süreçleri.

Koleksiyonculuk faaliyeti, koleksiyoner lisansı veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yapılabilir.

Memur sendikası üyelerine destek

Teklif ile Acil Durum Süreçlerini İnceleme Kurulu’nun görev süresinin sona ermesinden sonra Kurul’un görev ve görevlerinin yürütülmesinden sorumlu kurum ve kuruluşlarla birlikte uygulamaya ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin düzenleme yapıldı. .

Memur sendikalarına üye olup aylık veya bedelli üyelik aidatı kesilen kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında 750 göstergenin aylık veya bedelinin 1 ile çarpılması suretiyle bulunacak bedel üzerinden toplu sözleşme eki verilir. memur aylık katsayısı.

Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında, kamu görevlileri sendikalarına üye olan ve sendikaların yüzde 2’sinden fazlasına üye olan kamu görevlilerine ücretleri toplu sözleşme ile belirlenecek bedel üzerinden aylık veya toplu iş sözleşmesi ikramiyesi Kuruldukları hizmet kolunda çalışan ve üyelik aidatı aylık veya ücretinden kesilen kamu görevlileri. ödenebilir.

Kamu görevlilerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyesi, 2022 ve 2022 Yıllarını Kapsayan 6. 2023 Genel Kamu Çalışanları ve Hizmet Kolları İçin Mali ve Sosyal Haklar Hakkında Yönetmelik.

Geçmiş dönem TEDAŞ borçlarının yapılandırılması

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden doğan ve özelleştirme döneminde TEDAŞ’a devredilen alacakları nedeniyle, bu unsurun yürürlüğe girdiği tarihin prestijiyle fiili alacak tutarı 2 bin Türk Lirasını aşmayan alacaklar, ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası belirlenemez. Ulaşılamayan, feshedilen, ticaret sicilinden terkin edilen ve tasfiye edilen taahhütlerin alacaklarından feragat edilir.

Bu kapsam dışında kalan abonelerin geçmiş elektrik tüketimlerinden dolayı TEDAŞ’a olan borçlarının yeniden yapılandırılması mümkündür.

Bu alacakların taksitlendirilmesi ile yıllara yayılan ödenmemiş elektrik tüketiminden doğan alacakların tahsilinin sağlanması amaçlanmaktadır.

1 Ekim 2021 tarihi itibari ile ödenmemiş ve yapılandırılmamış borcu bulunan ve yeniden yapılandırma başvurusu yapamayan aboneler bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihin itibarı ile yönetmelik kapsamına alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu